Η Apple ισχυρίζεται ότι το νέο Mac Pro «προάγει τη δημιουργικότητα σε επική κλίμακα», οπότε ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 σημεία που κάνουν το Mac Pro μοναδικό.

1. Σχεδιασμός

Ας αρχίσουμε με το σχεδιασμό, αφού είναι χωρίς αμφιβολία το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε σχετικά με το νέο Mac Pro. Το κυλινδρικό σχήμα του Mac Pro παραπέμπει περισσότερο σε subwoofer παρά σε πύργο υπολογιστή. Ενώ ο σχεδιασμός έχει προκαλέσει αντιφατικά σχόλια, σε κάθε περίπτωση, η Apple έχει προσπαθήσει να συνδυάσει μια νέα εξωτερική σχεδίαση με μια καινούργια προσέγγιση για την ψύξη του υπολογιστή υψηλής απόδοσης.

2. Υποστήριξη 4K

Αν και το 4Κ βίντεο υποστηρίζεται ελάχιστα λόγω των υψηλών απαιτήσεων ταχύτητας εγγραφής και υψηλών απαιτήσεων αποθήκευσης, αυτό δεν εμπόδισε την Apple από το να προχωρήσει στο σχεδιασμό αυτού του «θηρίου» για να χειριστεί μέχρι τρία (ναι τρία!) 4K video monitors. Οι high end κινηματογραφιστές θα έπρεπε να εξετάσουν τον συνδυασμό της κάμερας 4Κ της Black Magic με το Mac Pro για να πραγματοποιήσουν κάθε δημιουργικό τους όνειρο.

3. PCIe-based Flash Storage

Όπως και στα νέα MacBook Pros έτσι και στον Mac Pro ο σκληρός δίσκος αναβαθμίζεται από Serial ATA (με προαιρετική SSDs 512GB) στος νέo PCIe-based flash. Η αποθήκευση PCIe είναι μέχρι και 2,4 φορές πιο γρήγορη από ό, τι η γρηγορότερη SATA-based μονάδα SSD. Τα τεστ δίνουν 1200MB/s για το PCIe σε σύγκριση με τα 500MB/s μιας μονάδας δίσκου SATA. Το Mac Pro προσφέρει μέχρι και 1TB αποθήκευσης.

4. Thunderbolt 2

Το Thunderbolt 2, η νέα τεχνολογία της Intel, ενσωματώνει το PCI Express με DisplayPort 1.2. Η τεχνολογία (σε συνδυασμό με 6 θύρες ικανές να υποστηρίξουν μέχρι 6 daisy-chained συσκευές η κάθε μία) θα σας επιτρέψει, θεωρητικά, να συνδέσετε μέχρι και 36 εξωτερικές συσκευές. Επίσης, το Thunderbolt 2 επιτρέπει έως και 20Gbps bandwidth για κάθε εξωτερική συσκευή.

5. Μνήμη RAM

Το Mac Pro προσφέρει μέχρι 64GB μνήμης RAM, ενώ το προηγούμενο μοντέλο Mac Pro φτάνει μέχρι τα 30GB. Το Bandwidth έχει επίσης διπλασιαστεί, με τετρακάναλο DDR3 ελεγκτή μνήμης που τρέχει στα 1866MHz. Τα 64GB είναι πολλή RAM!

6. Ενιαίος Θερμικός Πυρήνας

Η Apple αντί να χρησιμοποιεί πολλαπλούς ψύκτες και ανεμιστήρες για να ψύχει το Mac Pro, χρησιμοποιεί ένα και μόνο κομμάτι εξελασμένου αλουμινίου που μεγιστοποιεί τη ροή του αέρα και τη θερμοχωρητικότητα (Βλέπε φωτο1). Η θερμότητα οδηγείται μακριά από τον επεξεργαστή και τις κάρτες γραφικών και κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το πυρήνα. Ετσί επιπλέον θερμοχωρητικότητα μοιράζεται μεταξύ των επεξεργαστών, ακόμη και μεταξύ εκείνων που δεν χρησιμοποιούνται. Αυτό αποτελεί μοναδικό σχεδιασμό της Apple για πρώτη φορά σε μαζική παραγωγή.

7. Ένας ανεμιστήρας

Αυτό που είναι επίσης μοναδικό για το Mac Pro είναι ο ένας και μοναδικός μεγάλος ανεμιστήρας. Ο ανεμιστήρας τραβάει φρέσκο αέρα από το κάτω μέρος της μονάδας, ενώ εκλύει τον θερμό αέρα του πυρήνα από την κορυφή της μονάδας. Κατά μία έννοια, το Mac Pro λειτουργεί σαν ένα φορητό φίλτρο αέρα που δουλεύει από κάτω προς τα πάνω. Ο μεγάλος ανεμιστήρας είναι επίσης αθόρυβος για το μέγεθός του. Η ακουστική στάθμη του ανεμιστήρα σε κατάσταση αναμονής υπολογίζεται σε 12dBA.

8. Διπλή GPU

Το Mac Pro διαθέτει Dual AMD FirePro workstation-class GPUs. Κάθε μία από τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών είναι διαθέσιμη με αποκλειστική μνήμη vRAM στα 2GB, 3GB ή 6GB, με έως και 2048 stream processors. Η Apple βαθμολογεί την απόδοση της GPU σε έως και 7 teraflops σε σύγκριση με το τελευταίο Mac Pro που αποδίδει μέχρι 2,7 teraflops. Η διπλή GPU παρέχει επίσης αρκετή δύναμη για να συνδέσετε έως και τρεις οθόνες 4Κ, όπως προαναφέρθηκε.

9. Τιμή

Γιατί είναι το Mac Pro μοναδικό? H τιμή εκκίνησης του Mac Pro στην Ελλάδα είναι περίπου 2.700€ χωρίς ΦΠΑ, αν σκεφτεί κανείς τι PC «χτίζει» με αυτά τα λεφτά αναρωτιέται. Αλλά το Mac Pro σχεδιάστηκε για εξειδικευμένο κοινό με υψηλές απαιτήσεις. Για ένα κοινό που αν το συνδυάσει με την αγορά μιας 27αρας Thunderbolt οθόνης και μίας Blackmagic 4K κάμερας θα έχει ένα εξαιρετικό σταθμό video με λιγότερα από 10.000€ (χωρίς φακούς).