Μόλις κυκλοφόρησαν τα δύο νέα μοντέλα MacBook Pro της Apple με οθόνες Retina, 13 και 15 ιντσών, κατά πολύ βελτιωμένα των προκατόχων τους σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων solid-state σκληρών δίσκων, επεξεργαστών και διάρκειας ζωής της μπαταρίας μεταξύ άλλων αναβαθμίσεων. Το μοντέλο των 15-ιντσών έρχεται με έναν επεξεργαστή quad-core Intel Core i7 έναντι του dual-core Intel Core i5 του μοντέλου των 13-ιντσών. Οι φορητοί υπολογιστές είναι διαθέσιμοι σε πέντε βασικές εκδόσεις ενώ μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Συγκριτικά με τα non-Retina MacBook Pro, το νέο μοντέλο 13-ιντσών μοντέλο είναι 20% ελαφρύτερο και το πάχος του είναι 25% πιο λεπτό από ένα non-Retina MacBook Pro. Σε σύγκριση με το μοντέλο MacBook Pro με οθόνη Retina που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2013, τα νεότερα μοντέλα των 13-ιντσών έχουν μόνο ελαφρές μειώσεις στο βάρος και το πάχος.

Ωστόσο, η ανάλυση οθόνης του MacBook Pro, δεν έχει αλλάξει για τις νέες εκδόσεις των 13 και 15 ιντσών, σε σχέση με τα μοντέλα που κυκλοφόρησαν το Φεβρουάριο του 2013. Οι πανέμορφες οθόνες Retina διαθέτουν πάνω από 4 εκατομμύρια pixels στο μοντέλο των 13-ιντσών, και 5 εκατομμύρια pixels σε εκείνο των 15-ιντσών. Η οθόνη των 13-ιντσών (στην πραγματικότητα 13,3 ίντσες διαγώνια) είναι LED-backlit με τεχνολογία IPS σε ανάλυση 2560? 1600 και 227pixel ανά ίντσα (PPI). Το μεγαλύτερο μοντέλο των 15-ιντσών (στην πραγματικότητα 15,4 ίντσες διαγώνια) είναι επίσης χτισμένο πάνω στη τεχνολογία LED-backlit IPS, αλλά με περισσότερες γραμμές ανάλυσης, στα 2880 ? 1800 και 220 PPI.

PCIe-based Flash Memory

Τα πέντε μοντέλα MacBook Pro με οθόνη Retina έρχονται με 128GB, 256GB, ή 512GB PCIe-based flash memory σε Solid State Drives (SSDs). H Apple ισχυρίζεται ότι η PCIe flash memory, επιτρέπει 60% βελτίωση σε σχέση με την SATA-based flash memory των προηγούμενων μοντέλων MacBook Pro. Σε μια σύγκριση side-by-side, το MacWorld βαθμολόγησε το 15-ιντσών MacBook Pro με 256GB αποθήκευσης, 33% ταχύτερο από το προηγούμενο Ivy Bridge flash storage. Φυσικά, η PCIe-based flash memory σε δίσκους solid state αποτελεί μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα MacBook Pro της Apple με κλασσικούς περιστρεφόμενους σκληρούς δίσκους (rotating disc hard drives).

Αναβαθμισμένοι Επεξεργαστές

Το νέο MacBook Pro με οθόνη 13-ιντσών έρχεται με επεξεργαστή Haswell της Intel (ο διάδοχος του Ivy Bridge) που είναι γρηγορότερός σε σχέση με το μοντέλο του Φεβρουαρίου του 2013.

Quad-core Crystalwell processor (15-inch Display)

Τα higher-end MacBook Pro μοντέλα των 15-ιντσών, διαθέτουν επεξεργαστές τέταρτης γενιάς quad-core Intel Haswell Crystalwell με 128 MB ενσωματωμένης DRAM (eDRAM), επιτρέποντας χωριστά επίπεδα απόδοσης για τα γραφικά (ένα είδος τέταρτου επιπέδου cache), που μοιράζονται αναμεσα στην GPU και την CPU.

Iris Graphics

Το νέο MacBook Pros με οθόνη Retina 13-ιντσών προσφέρει αναβαθμισμένο Intel Iris Graphics που ενισχύει τα ποσοστά πλαισίων. Το αποτέλεσμα της σύγκρισης που διεξήγαγε το Macworld για το νέο 13 “MacBook Pro με Intel Graphics Iris έναντι του μοντέλου των αρχών του 2013 με HD 4000 graphics, έδειξε μέχρι και 50% βελτίωση frame-rate.

Τα μοντέλα των 15 ιντσών παρουσιάζουν πραγματικά μια σημαντική αναβάθμιση απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού του GDDR5 (Graphics Double Data Rate Version 5) μνήμης. Οι 15-ιντσών MacBook Pros διαθέτουν Nvidia GeForce GT 750M μονάδα επεξεργασίας γραφικών με 2GB μνήμης GDDR5, μια αναβάθμιση από το «Pro» μοντέλο του Φεβρουαρίου 2013 με την NVIDIA GeForce GT 650M και 1GB μνήμης GDDR5.

Διάρκεια Μπαταρίας

Το νέο MacBook Pros με οθόνη Retina 13 ιντσών έχει διάρκεια έως και 9 ώρες ανά φόρτιση μπαταρίας. Δύο ώρες περισσότερο από ό, τι τα παλαιότερα μοντέλα MacBook Pro που είχαν διάρκεια ζωής μπαταρίας έως 7 ώρες. Τα μεγαλύτερα μοντέλα MacBook Pro των 15-ιντσών παρέχουν βελτίωση μόνο κατά μία ώρα, δηλαδή περίπου 8 ώρες σε σύγκριση με τις 7 ώρες στα προηγούμενα μοντέλα των 15 ιντσών. (Φυσικά, βλέποντας ταινίες HD και παίζοντας video games η μπαταρία σας θα εξαντληθεί πολύ γρηγορότερα από ό, τι με την επεξεργασία κειμένου.)